Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Moet je btw betalen als je bent aangesloten bij een externe spoeddienst?

Geplaatst op: 28-04-2023, 09:39:56

Als je als mondzorgpraktijk gebruik maakt van een externe spoeddienst, dan moet je over de aansluitingsvergoeding btw betalen. Dit volgt uit een recente uitspraak van de Rechtbank Gelderland (ECLI:NL: RBGEL:2023:1660). Voor tandheelkundige behandelingen die deze spoeddienst verricht, geldt echter wel een btw-vrijstelling.

Aansluiting bij spoeddienst valt niet onder medische vrijstelling op btw

De Rechtbank Gelderland heeft op 21 april jongstleden uitgesproken dat betalingen van een mondzorgpraktijk aan een zelfstandige organisatie die voor hen de spoedzorg regelt tijdens de avond, nacht en weekenden (ofwel de spoeddienst), niet onder de medische vrijstelling op btw vallen. De uitspraak betekent dat een externe spoeddienst btw moet rekenen over de periodieke aansluitingskosten voor het beschikbaar stellen van de infrastructuur en organisatie. De zaak was aangespannen door een spoeddienstorganisatie tegen de Belastingdienst.

Over behandelingen hoeft geen btw te worden geheven

De rechtbank laat in haar uitspraak eveneens weten dat de medische vrijstelling op btw alleen geldt voor handelingen gericht op de gezondheidskundige verzorging van de mens. Dus over tandheelkundige behandelingen die door die zelfstandige spoedzorgorganisatie bij de patiënten worden uitgevoerd, hoeft geen btw te worden geheven. Verder  beschouwt  de rechtbank  een commerciële spoeddienst niet als een samenwerkingsverband tussen de aangesloten praktijken waarvoor soms wel de medische vrijstelling van toepassing is.

Hoger beroep over medische vrijstelling 

Voor praktijken die zijn aangesloten bij een zelfstandige spoedzorgorganisatie kan de uitspraak voor de toekomst gevolgen hebben. Immers, de spoedzorgaanbieder moet btw over de aansluitvergoedingen in rekening brengen. Het is echter nog mogelijk dat in hoger beroep alsnog de medische vrijstelling op btw van toepassing wordt geacht op de aansluitingsbijdragen. 

De toepassing van de medische vrijstelling in de btw blijft een lastig en onduidelijk onderwerp.

Bron: bijdrage van 25 april 2023 van Karel Gosselink op www.knmt.nl

Ga terug naar de vorige pagina